Scenariul de viață transgenerațional

Scenariul de viață transgenerațional

 

Ai observat aspecte care se repetă în familia ta? Poate vreo boală, un nume, anumite date de naștere, o situație, un talent? Cum îți influențează viața aceste repetiții? Cât de mult contează numele pe care îl porți? Cine ți-a dat numele și de ce? De unde provine prenumele tău? Care au fost speranțele care au determinat alegerea acestuia? Îți place? Ce înseamnă acest prenume pentru tine? Dar numele tău de familie?

Se poate observa că în familii se repetă din generație în generație numele pe care îl au membrii familiei, datele de naștere, anumite boli etc. Pare că fiecare familie este urmarită de o situație.

De exemplu, personajul Nechifor Lipan din nuvela Baltagul a lui Mihail Sadoveanu, cand avea patru ani s-a îmbolnăvit rău și ca să scape de această boală i-a fost schimbat numele. Era ca și cum numele său era purtătorul unei boli de care ar fi putut muri. Numele său real era Gheorghița și acesta a fost schimbat în Nechifor. Este un exemplu de situație în care numele conține un program genealogic. Un program genealogic este „scris” de ascendenți, are o intenție și scopul de a il pune in actiune. Un astfel de  program este uneori pus în practică de strămoșii noștri prin atribuirea unui nume. Schimbarea numelui eliberează persoana de programul cu care era încărcat numele pe care l-a primit la naștere.

De exemplu, sa presupunem ca in timp ce mama ta era însărcinată cu tine a vazut un film și s-a identificat cu personajul care juca rolul unei femei ce seducea bărbații și apoi îi abandona. Pentru că ea înseși s-a simțit rănită de bărbați își imaginează că ar vrea să îi abandoneze. Își poate spune că fetița ei va fi diferită, va fi ca acel personaj și la naștere îi dă numele personajului respectiv. Acest nume este încărcat cu dorințele mamei și copilul va avea tendința de a le implini. Ce poate fi rău în a fi seducatoare cu bărbații? Aparent nimic, doar că este posibil să simți că nu îți trăiești propria viață, că nu îți place numele tău,  că vrei să îl schimbi, că ce îți dorești tu de la viață ta nu este să îi seduci pe bărbați, ci să  iubești un bărbat și să fi iubită de acesta.

Cea mai sigură cale de transmitere a tiparelor transgeneraționale este prin intermediul secretelor de familie. Secretele, deși par să fie păstrate pentru a nu îi răni pe cei din jur, ci pentru a-i proteja, până la urmă duc la dezbinare și lipsă de încredere între membrii unei familii. Familia se împarte în două când apare un secret, cei care cunosc secretul și cei care nu îl cunosc. Secretele sunt duse mai departe în mod inconștient de membrii descendenți ai familiei și acestea au consecințe în viața lor. De multe ori secretele sunt cauza depresiilor, a angoaselor care se pot prelungi de-a lungul mai multor generații.

Și atunci suntem noi oare „condamnați” să împlinim programele genealogice? Răspunsul este ”nu”.

Vă propun trei abordări de a vă elibera de programele genealogice și scenariile familiale negative prin explorarea scenariului de viață transgenerațional folosind  Analiza Tranzacțională, Constelațiile Familiale și Genograma. Din punctul meu de vedere acestea sunt complementare.

 

Explorarea scenariului de viață transgenerațional prin Analiză Tranzacțională

 

Scenariul de viață poate fi transmis din generație în generație prin comunicarea inconștientă, prin atmosfera din familie, prin atitudini și comportamente, gestică, mimică, aluzii.  Mesajele din scenariu sunt transmise prin comunicarea inconștientă între stările eu-lui membrilor unei familii.

Acest fenomen este descris de Fanita English ca fiind un mesaj puternic din scenariu, numit episcenariu. Acest mesaj conține o injuncție pe care părintele o transmite copilului și adaugă nonverbal mesajul că speră ca acest lucru să i se întâmple copilului și nu lui.

Aceste mesaje se pot observa în munca de constelații familiale. Se pot vedea dinamica care există în familie, loialitățile și încurcăturile în care intrăm amestecându-ne în viețile celorlalți.

Bert Hellinger, fondatorul metodei Constelațiilor Familiale, și-a dat seama că “pacienții nu trăiesc întotdeauna scenariul lor personal…Câteodata îl reproduc pe cel al unui membru al familiei”. (Patrice Van Eersel, Catherine Maillard, 2011, pag. 58). În acest fel strămoșii noștri se amestecă în propriul nostru destin.

 

Explorarea scenariului de viață transgenerațional prin Constelații Familiale

 

Constelațiile Familiale reprezintă un mod de lucru transgenerațional. Bert Hellinger a observat că există legi după care funcționează un sistem familial. Numele de Constelații Familiale nu are legătură, asa cum se poate crede la prima vedere, cu stelele de pe cer sau cu astrologia, ci este o traducere prescurtată din limba germana care înseamnă „ a așeza familia în spatiu”, (Patrice Van Eersel, Catherine Maillard, 2011, pag . 58). Când se formează o constelație familială se așează diferiți reprezentanți ai membrilor familiei în spațiul de lucru.

Așa cum în natură există legi ale naturii, așa și în sistemul familial există legi ale sistemului familial. Dacă nu sunt respectate apar consecințe neplăcute în viața membrilor săi.

De exemplu, dacă defrișăm o pădure fără să respectăm legile naturii pot să apara alunecări de teren. Așa și în sistemul familial dacă nu respectăm legile specifice pot apărea consecințe în viețile membrilor săi, cum ar fi depresia, bolile fizice, adicțiile, dificultăți în stabilirea și păstrarea unor relații intime de durată etc.

 

Câteva din legile care guvernează sistemul familial sunt:

 

  1. Fiecare membru are dreptul egal de a aparţine propriului sistem familial.
  2. În termenii de ordine a nașterii există o anumită ierarhie: cei care se nasc primii sunt primii.
  3. Părinții oferă, copiii primesc. Cadoul e viata.
  4. Parinții ofera copiilor lor ceea ce ei au primit de la parinții lor.

1. Fiecare membru are dreptul egal de a aparţine propriului sistem familial. Atunci când sunt copii care au murit timpuriu, când sunt copii abandonați, când sunt avorturi față de care nu s-a trăit doliul, se încalcă prima lege. Când excludem pe cineva din familie se încalcă prima lege. Pentru a face legătura cu Analiza Tranzacțională, dacă într-o familie sunt persoane excluse e posibil să se transmită transgenerațional injoncțiunea „nu aparție”.

2.În termenii de ordine a nașterii există o anumită ierarhie: cei care se nasc primii sunt primii.

A doua lege are legătură cu locul pe care îl avem în sistemul nostru familial. Nu înseamnă ca unii au mai multe drepturi decât alții. Are legătura doar cu locul nostru, daca ești  primul născut atunci locul tău în sistem este „primul născut al parinților tăi”, daca ești al doilea născut atunci locul tău în familie este „al doilea născut al parinților tăi”. Atunci când a mai existat un frate sau o sora de care nu știm înaintea noastră atunci locul nostru nu mai este de primul născut sau al doilea născut. Poate suntem al treilea nascut sau al patrulea. Acest lucru poate să aibă ca și consecințe sentimentul să nu știm care este locul nostru în această lumea. Să nu ne găsim locul.

3.Părinții oferă, copiii primesc. Când rolurile se inversează și copiii sunt cei care oferă părinților lor, când copiii se îngrijesc de părinții lor ca și cum ei ar fi părinții, când nevoile copiilor sunt prea mult pentru parinți, când copiii nu plâng când au nevoi ca să îi protejeze pe părinți de povara nevoilor lor, se încalcă a treia lege. Când nu se respectă această lege e posibil să se transmită transgenerational injoncțiuni precum „nu fi copil”, „nu simți”, „nu avea nevoi” și driverul „fii puternic”.

4.Părinții ofera copiilor lor ceea ce ei au primit de la părinții lor. În termeni de AT părinții transmit copiilor lor în mod inconștient injonctiunile, driverele, permisiunile pe care și ei le-au primit de la părinții lor. La rândul lor, copii vor transmite mai departe copiilor lor aceste mesaje.

Cunoașterea legilor sistemice, conștientizarea și înțelegerea dinamicii care există în familie, propozițiile vindecătoare care sunt oferite de către facilitator (sunt propozitii care reflectă ceea ce este, ceea ce se observă) duc la deschidere și ajută la reechilibrarea unei anumite situații din familie.

 

Explorarea scenariului de viață transgenerațional prin realizarea Genogramei

 

Genograma este o reprezentare grafică a familiei exitinse. Este un instrument care ne ajuă să reprezentăm grafic propria familie pe mai multe generații și să observăm similitudinile dintre membrii acestora, să observăm ce anume se repetă și să explorăm semnificația acestora.

Oare ce legatură există între mine și străbunica care are același nume ca și mine (pe care nu am cunoscut-o)? Ce legătura există între faptul că bunica a avut diabet și faptul că și eu am diabet? Din loialitate față de ea poate trăiesc viața ei și nu propria mea viață.

 

Cum se completeaza aceste abordări?

 

De exemplu, un client vine în terapie pentru că are o teamă foarte mare pe care o simte când se urcă la volanul unei mașini ca să conducă. Aceasta teamă nu are cauze în viata sa, nu își amintește să i se fi întamplat ceva care să îi provoace așa o teamă, nu a mai condus până acum, nu a avut nici un accident de mașină. Însă, când se urcă la volan îl copleșește teama și îi tremură picioarele.

Este posibil ca această persoană să fi primit de la parinți injoncțiunea „nu gândi” sau „nu gândi când te urci la volan”. Este posibil ca acest mesaj să aibă rol de a îl proteja, poate undeva în trecutul familiei cineva a avut un accident grav în urma căruia a decedat și această injoncțiune este o modalitate de a îl ține departe de rolul de șofer ca să nu pățească ceva similar.

Când emoțiile sunt copleșitoare, Adultul este copleșit. Se poate lucra cu injoncțiunea „nu gândi”, se poate lucra pe scenariul de viata al acestei persoane, pe a oferi permisiuni și a intra în contact cu realitatea. Această problemă se poate aborda și transgenerațional. Ne putem uita la sistemul familial al acestuia, la ce s-a întamplat în generatiile anterioare. Înțelegerea că acea teamă are legătură cu o situație din trecutul părinților săi poate să ajute să se desprinda de ea.

Adunarea informațiilor despre sistemul nostru familial, crearea unei genograme, ne poate ajuta să observăm tiparele care se repetă în familia noastra. Identificarea tiparelor, a primei generatii de unde porneste acel tipar ne poate ajuta sa ne întelegem propria viață și să ne eliberăm de scenariile familiale care ne limitează.

Uneori, însă, nu putem recupera anumite informații despre familia noastră. Este posibil să nu mai avem pe cine întreba despre strămoșii noștri. Acest lucru nu este însă o problemă. În acest caz se poate lucra o constelație familială unde nu este neaparat necesar să cunoaștem detalii despre familia noastră. Dinamica familiei se poate observa și în lipsa informațiilor. Informațiile despre familia noastră ne pot ajuta în munca de constelații, însă nu sunt neapărat necesare. În munca de Constelații Familiale se pot observa injoncțiunile, driverele, emoțiile racket și cele autentice, se poate observa dinamica care exista într-o familie, se pot observa legile sistemice care nu au fost respectate. Punerea în cuvinte a emoțiilor autentice poate să aducă schimbări, anumite ritualuri pot să întărească  poziția autentică a clientului.

Se poate observa cum în munca de Constelații Familiale „adevărul este cel care ne eliberează”.

 

Bibliografie

 

Gloria Noriega Gayol, “ Eric Berne Memorial Award Acceptance Speech, On receiving the 2008 Eric Berne Memorial Award For Mechanisms of Transgenerational Script Transmission”, http://www.imat.com.mx/?s=biblio

Gloria Noriega, Rosemary Napper ,“Transgenerational Cultural Scripting”, http://www.taworks.co.uk/level_7/transgenerational_cultural_scripting.pdf

Ian Stewart, Vann Joines, „AT astăzi, o noua introducere în Analiza Tranzactionala”, Editura Mirton, 2004

Joe Ann Benoit, „ Așchia nu sare departe de trunchi”, Editura Ascendent, 2009

Patrice Van Eersel, Catherine Maillard, „Mă dor strămoșii – Psihogenealogia sau cum să ne schimbăm viitorul cunoscându-ne trecutul”, Editura Philobia, 2011

Barbara Morgan, „Întoarcerea acasa, un prim pas în lumea constelațiilor familiale”, Editura Hartios, 2012

Vivian Broughton, „In the presence of Many”, Green Ballon Publishing, 2010

______________________________________

Autor: Gabriela Popescu

Articol apărut în  numărul 12 al Newsletter-ului Asociației Romane de Analiză Tranzacțională, noiembrie 2013, newsletter editat de Monica Năstasă.

 

psiholog Brasov

cuvinte cheie: scenariul de viata