Interviu cu Barbara Morgan

 

G.P. Esti psihoterapeut gestalt. Cum ai intrat in contact cu Constelatiile Familiale si ce te-a determinat sa continui sa lucrezi cu aceasta metoda?

B.M. Tocmai imi terminasem trainingul la Centrul Gestalt din Londra cand am gasit un flyer pe masa din holul de la intrare. M-a prins imediat si intuitia mea mi-a spus sa merg. A fost unul dintre acele momente, sunt sigura ca esti familiara cu astfel de momente, unde o lumina s-a aprins si am stiut ca trebuie sa fiu acolo. Unul dintre directorii Centrului Gestalt impreuna cu Hunter Beaumont l-au invitat pe fondatorul metodei Bert Hellinger pentru prima data in Anglia.

Prima mea constelatie mi-a schimbat viata. Stiu ca acesta este genul de lucru pe care majoritatea oamenilor l-ar respinge cu groaza, ideea ca viata noastra poate fi schimbata atat de dramatic, dar acesta este adevarul pentru mine. Aceasta a fost cea mai importanta experienta si bineinteles au fost multe de atunci ca si client si reprezentant, facilitator si formator care s-au adaugat la angajamentul meu pentru aceasta munca.

G.P. Ce reprezinta Constelatiile Familiale? Povesteste un pic despre asta.

B.M. Nu este usor de descris. Este mai mult o experienta decat o teorie. De curand am folosit o analogie pentru experienta mea cu a asista aproximativ doua milioane si jumatate de grauri care intra in adapost intr-o seara. Avem o organizatie aici in Marea Britanie, Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor.

Un reprezentant al acestei organizatii a fost acolo si ne-a informat ca au urmarit graurii multi ani si ceea ce au descoperit este ca in fiecare seara, cum amurgul ii atrage, se aduna in grupuri de 7 apoi aceste grupuri se aduna in grupuri mari de pre-adapostire.

Apoi aceste grupuri mai mare pre-cuiburi se aduna intr-un loc central.Ceea ce inca nu se stie este modul in care acesti grauri stiu unde sa mearga pentru ca locul de adapostire se poate schimba de la o seara la alta fara un semnal aparent de la vre-o pasare sau grup de pasari. Aceasta este ceea ce as numi campul energetic din jurul acestor grauri.

In al doilea rand atunci cand aterizeaza pe stuf se agita pana cand aterizeaza pe stuf in ordine: masculii dominanti in partea de sus, masculii mai tineri la mijloc si femelele in partea de jos.

Deci, este la fel si cu familiile. Fiecare dintre familiile noastre par sa fie incorporate intr-un camp energetic particular, care ii duce pe toti in aceeasi directie astfel incat actiunile unei  persoane are un efect profund asupra alteia si acest lucru este dincolo de spatiu si timp. Exista, de asemenea, o ordine in familii care este urmata se pare, sa ajute iubirea sa curga liber si familiile sa functioneze bine.

G.P. Cum lucrezi cu aceasta metoda?

B.M. Exista o gama larga de aplicatii a acestei munci. Este un camp foarte bogat si abordarea individuala a facilitatorilor variaza enorm. Abordarea mea este mai mult fenomenologica si pentru cea mai mare parte este ceea ce as numi „hands-off”. Am foarte mare incredere in camp.

Deci, personal incep cu o vizualizare care ajuta participantii sa vina in contact cu corpurile lor si in afara mintii lor. De asemenea ii ajuta sa incepa procesul uitandu-se la familiile lor, atat la relatiile individuale cat si la intregul camp.

Apoi persoana se prezinta in calitate de client si lucram cu constelatia ei particulara. Variaza enorm, dar foarte des intrebarea mea de deschidere poate fi ceva de genul: „Ce isi doreste inima ta?” Uneori stau cu clientul pentru o vreme pana cand acesta poate sa „lase garda jos”, pana defensele lui scad. Altfel constelatia reflecta defensele lui. Spun grupului ca fiecare constelatie este pentru toata lumea si bineinteles, multa lume, in mod particular cei nou veniti nu sunt in masura sa vada acest lucru. Asta vine cu timpul.

Odata ce reprezentantii au fost alesi sa stea in mijlocul grupului, clientul ii plaseaza intuitiv in cerc, mutandu-i doar in termeni de directie sau spatiu. Nu este ca o sculpura pentru ca ideea ca ceea ce este relevant este in afara povestii clientului. Este modul in care constelatiile difera de psihodrama. Foarte des este o realitate insconstienta a clientului si a familiei lui. Apoi, reprezentantii asteapta sa se intample ceva si asta este greu de crezut pana nu o experimentezi, dar ei incep sa simta emotii si senzatii asociate cu campul familiei in care au intrat. Acest proces este in afara gandirii logice sau a ideilor, motiv pentru care eu prefer sa pastrez cuvintele folosite ma minim, dar asta nu este usor in cultura voastra.

G.P. Exista un profil al persoanelor care pot lucra cu aceasta metoda?

B.M. Ei bine, eu cred ca oricine isi poate lucra o constelatie, dar exista persoane vulnerabile care nu pot sustine emotii puternice care sunt de multe ori exprimate sau trauma din camp care incepe sa fie setata. Ei nu au un Ego puternic. Atunci poti sa faci o constelatie individuala cu ei.

G.P. Ce tipuri de probleme pot fi abordate prin aceasta metoda?

B.M. Din nou, aproape orice dar cred ca probleme precum: suicidul in familie, oameni care au murit tineri, depresia, dependentele, boala fizica si mentala, infertilitatea, probleme relationale, adoptiile.

Nu pun o constelatie pentru altcineva, in numele unui prieten sau unui partener decat daca acea persoana a cerut in mod explicit sa se lucreze pentru ea.

G.P. Am auzit des spunandu-se ca constelatia are loc si fara facilitator. Care este rolul facilitatorului in aceasta munca?

Ei bine, avem constelatii autopoietice unde o tema specifica este sugerata si oamenii doar intra in constelatie daca ei se simt miscati. Poti sa faci asta cu un grup mare pentru teme precum: Romania, sau padurea, etc. Oricum, eu cred ca grupul are nevoie de facilitator. Pentru mine, facilitatorul contine grupul si grupul contine clientul si campul familiei lui. Eu cred ca ai nevoie de acest tip de continere pentru o munca asa de puternica.

G.P. Se poate lucra cu aceasta metoda atat in grup cat si individual. Care este diferenta? Care sunt avantajele si dezavantajele lucrand in grup sau individual?

Am dat un exemplu mai sus despre unde as lucra mai degraba individual decat in grup, cu persoane foarte vulnerabile. De asemenea, unii oameni pot fi persoane publice si isi fac griji in legatura cu reputatia lor sau au un secret si simt rusine si nu vor sa impartaseasca in grup.

Constelatia de grup este mult mai complicata pentru ca ai o multime de energii diferite in camera si uneori o forta de distractie de la problemele esentiale poate fi creata, dar daca se intampla atunci eu am incredere ca acum asta este ceea ce este menit sa se intample pentru acea persoana in acel moment. Avantajul grupului este ca acolo este mai mult potential pentru informatii din inconstient sa iasa la suprafata.

Acestea fiind spuse, au fost situatii cand unele lucruri uimitoare au venit cand am lucrat individual cu cineva. Daca am increderea si permisiunea lor putem lucra in „orb”, adica ei nu stiu ce sau pe cine aleg initial. Atunci ei au mai multa incredere in intuitia lor.

G.P. Ce ai observat diferit/ specific lucrand cu romanii? Ce aspecte specifice culturii romanesti ai observat? Ce probleme specifice?

B.M. Ei bine, in comparatie cu Anglia, in Romania voi sunteti mult mai deschisi. Exprimarea emotiilor pare sa fie mult mai usoara in ansamblu. Bineinteles, generalizez. Unii oameni sunt foarte deconectati si este dificil de ajuns la ei. Majoritatea au legatura cu o trauma.

Aveti tendinta de a sari in grupul de sustinere intr-un mod in care nu s-ar vedea in Anglia. Suntem mult mai rezervati in ansamblu. Pentru mine aceasta este o mare usurare. Nu trebuie sa lucrez asa din greu. Pe de alta parte este greu sa va opresc din vorbit si cred ca munca curge mai bine daca nu se vorbeste, acesta este un lucru dificil pentru mine de gestionat.

Cea mai mare problema care continua sa apara aici sunt avorturile. Sunt uimita cat de multe avorturi au oamenii din aceasta generatie si din generatiile anterioare si de multe ori atat de multe ca nu isi amintesc numarul lor. Legat de aceasta este o relatie dificila cu mama, o alta tema comuna.

Desigur, efectele comunismului au fost profunde. Aici este multa trauma. Odata cand am facut o constelatie autopoietica in Romania a iesit la lumina ca puterea tarii parea sa se intinda in munti, copaci si rauri.Sufletele copiilor si a copiilor nenascuti nu au fost vazute, au fost aruncate deoparte. Acest lucru a fost un spectacol foarte trist pentru mine ca outsider.

G.P. Tii cateva grupuri de formare in Romania. Vii aici de 3 -4 ori pe an. Ce te motiveaza sa revii?

B.M. Imi place aici. Sunteti foarte calzi si primitori. Aici este o generozitate a spiritului si eu cred ca aici este ceva mai profund, la nivelul sufletului la care ma conectez.  Nu stiu sigur cum l-as numi. Se simte similar cu ce am experimentat cand am lucrat in Irlanda si ma intreb daca aceasta are de-a face cu natiunile care au fost grav asuprite. Nu sunt sigura.

G.P. Daca vrei sa transmit ceva cititorilor din Romania … sau daca vrei sa spui ceva despre orice …

B.M. Aveti o tara frumoasa. Peisajul este deocamdara relativ virgin si este un loc rar in aceste zile. Nu stiu daca este ceva ce se poate face la nivel individual cu exceptia, poate de a face presiuni asupra celor de la putere pentru a preveni afluxul de europeni din Occident, in special achizitiile de terenuri si construirea de mari hoteluri, vile si in acest fel sa se distruga habitatul. Pentru mine acesta este un fel de turism colonial care nu imi place sa il vad. Poate acesta este ceva ce poate fi inclus intr-o constelatie data viitoare cand cineva face o constelatie cu Romania.

_____________________________

Barbara Mar 2011

B.M. Initial m-am format ca terapeut Gestalt si mi-am luat calificarea in 1996. Facilitez constelatii din 1997 avand prima mea experienta cu munca de constelatii in 1996 cu Bert Hellinger si Hunter Beaumont cu care am lucrat timp de 3 ani.

De asemenea am lucrat cu cei mai multi leaderi din domeniu de-a lungul anilor, incluzand vizitarea lui Bert Hellinger in cateva tari.

Din anul 2000 am participat anual la 7 zile de training intensiv in Germania care este un loc minunat pentru networking cu oameni din alte culturi si de a impartasi experienta de a fi facilitator si formator in propriile noastre tari si in alte tari.

Tin workshopuri regulate in Anglia, Irlanda si Romania si training in West Country si Romania. De asemenea lucrez si individual cu persoane care vin pentru constelatii individuale si supervizare.

Sunt editorul revistei The Knowing Field, singurul jurnal englez de constelatii familiale.

Locuiesc in Frome, Somerset si sunt mama a doi copii adulti si bunica a trei nepoti.

www.cominghome.org.uk

www.theknowingfield.com (journal website)

theknowingfield@gmail.com

Interviu si traducere:Psiholog Gabriela Popescu, noiembrie 2013