Ce este scenariul de viata

 

 

Scenariul de viata

 

Scenariul de viata este un concept din Analiza Tranzactionala care reprezinta un plan de viata pe care ni-l construim in copilarie.

 

Scriptul (scenariul de viata): -„ un plan de viata creat in copilarie, intarit de parinti, justificat de evenimentele ulterioare si culminand cu o alternativa aleasa”Eric Berne

Tiparele vietii adulte a oamenilor sunt afectate de experientele din copilarie. Copilul intocmeste un plan anume pentru viata sa , nu doar o viziune asupra vietii.Este un plan de viata ca o piesa de teatru cu parti distincte de inceput, mijlocsi sfarsit.

Cand copilul isi scrie povestea de viata el scrie si scena finala.

Desi parintii nu pot determina deciziile din scenariul unui copil, ei pot exercita o influenta majora asupra lor. Din primele zile de viata parintii ii transmit copilului  mesaje pe baza carora el isi formeaza concluziile despre sine, altii si lume.

De ce luam decizii de scenariu in copilarie:

  1. Deciziile din scenariu reprezinta cea mai buna strategie de supravietuire a copilului intr-o lume care deseori pare ostila, chiar amenintatoare la adresa vietii.
  2. Deciziile din scenariu se fac pe baza emotiilor si testarea realitatii ale unui copil.

 

Scriptul transgenerational: – Plan de viata inconstient care trece prin mai multe generatii intr-un sistem familial. Prin mijloacele de comunicare inconstienta scriptul transgenerational patrunde in relatiile sociale, intelectuale si emotionale, precum si prin atitudine si comportamente.

Mesajele din script sunt transmise de la o generatie la alta prin comunicarea inconstienta intre starile eului membrilor unei familii   (de la starea eului P al mamei sau tatalui catre starea eului de parinte a copilului P). Mesajele de script pot rula astfel de la o generatia la alta, de la stra-stra-stra bunici catre copii, nepoti, stra-nepoti.

Scriptul transgenerational se transmite prin atmosfera de familie, prin gestica, mimica, comportamente.

 

Bibliografie:

“ Eric Berne Memorial Award Acceptance Speech, On receiving the 2008 Eric Berne Memorial Award For Mechanisms of Transgenerational Script Transmission”, Gloria Noriega

“Transgenerational Cultural Scripting” – Gloria Noriega,Rosemary Napper

AT astazi, o noua introducere in Analiza Tranzactionala” – Ian Stewart, Vann Joines

 

psiholog Brasov