Timp de sute de ani, jocurile de noroc au fost considerate impotriva moralitatii. Oamenii au inceput de abia recent sa le inteleaga ca pe o boala a dependentei, similara cu abuzul de droguri sau alcool.
Diferenta in ceea ce privește jocurile de noroc este ca dependenta este una comportamentala, nu chimica, intrucat nu sunt consumate substante care afecteaza starea de spirit. Dependentii de pariuri sunt norocosi datorita faptului ca dependenta nu le distruge organismul prin introducerea de substanțe chimice periculoase. Pe de alta parte, din cauza faptului ca nu folosesc droguri care sa le afecteze schimbarile de dispoziție, ei sunt predispusi sa sufere mental si emotional mai mult decat cei care fac abuz de substante. Statisticile privind numarul de sinucideri confirma acest lucru.
“Biblia” bolilor mentale este lucrarea americana “Diagnostic and Statistical Manual” (Manual de diagnostic si statistica), cunoscut ca ”DSM”. In ediția IV a DSM, pariatul patologic este clasificat in categoria tulburarilor de control al impulsurilor, alaturi de cleptomanie si de piromanie. Acest lucru trezeste urmatoarea intrebare: sunt jocurile de noroc o boala a dependenței – fizica, mentala si spirituala – asemanatoare cu abuzul de substante? In mod interesant, Asociația Americana a Psihiatrilor a raspuns cu ,,Da”, iar cel mai recent manual DSM (V), publicat in mai 2013 reclasifica jocurile de noroc patologice, plasandu-le in lista tulburarilor de dependenta, acestea iesind din categoria tulburarilor de control al impulsurilor.
Acest lucru nu este suprinzator, daca luam in considerare faptul ca cele 10 criterii pentru diagnosticarea jocului patologic sunt asemanatoare celor pentru diagnosticarea abuzului de substante, după cum urmeaza:
1. Preocuparea cu jocurile de noroc;
2. Sume pariate din ce in ce mai mari;
3. Esecuri in incercarea de a-si controla comportamentul;
4. Simptome de sevraj (iritare, neliniște) atunci cand nu poate juca;
5. Jocurile de noroc sunt folosite ca o metoda de a evita probleme sau stari sentimentale;
6. Continuarea comportamentului compulsiv, chiar si dupa pierderea unor sume mari;
7. Mintirea familiei, terapeutului si a altor persoane;
8. Comiterea unor fapte ilegale pentru a continua comportamentul de joc;
9. Esecul relațiilor personale si la locul de munca;
10. Bazarea pe sprijinul altor persoane pentru bani care sa-i permita sa continue dependenta.
Pe baza criteriilor de diagnosticare ale jocului patologic, sa ne gandim si la tratamentul necesar: prin aducerea standardelor de diagnosticare DSM V in acord cu definitia celorlalte tulburari ale dependentei, ne asteptam ca si tratamentul sa fie adaptat asemanator. Este adevarat ca multi dintre cei care ofera tratament pentru dependența de jocuri de noroc au anticipat schimbarile din DSM V si furnizeaza un program de recuperare bazat pe principiile celor 12 Pași, cu accent pe responsabilitatea personala si schimbarea prin descoperirea de sine – asa cum se intampla si in tratamentul dependentelor cu abuz de substante.
Cu toate acestea, unele caracteristici specifice pentru dependenta de jocuri de noroc trebuie luate in considerare:
1. Mare parte din comportament in cazul jocurilor de noroc are la baza o gandire nerealista, mult mai puternic exprimata decat in cazul altor tipuri de dependenta: persoanele se asteapta sa castige in mod constant, se simt norocoase, incearca sa recupereze pierderile prin pariuri tot mai mari sau sunt incapabile sa se opreasca. Accentul trebuie pus pe provocarea acestui mod de gandire si pe gasirea unor strategii alternative, care presupun atingerea unor scopuri rezonabile. Terapia cognitiv– comportamentala este foarte potrivita pentru acest lucru.
2. Trebuie insistat pe prevenirea recaderilor, in special pe recunoasterea si gestionarea poftei incontrolabile de a juca: in cazul dependentilor de substante aceste pofte scad in intensitate intr-o perioada scurta, in timp ce poftele dependenților de jocuri de noroc, neavandu-si originea in consumul de substante, sunt pur psihologice. De aceea, ele se pot manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Ingrijirea post-tratament pentru dependentii de jocuri de noroc trebuie sa fie bine planificata, acestia trebuie sa aiba activitati zilnice si sa fie permanent monitorizati si sprijiniti.
3. Consecintele dependentei de jocuri de noroc pot fi rapide si devastatoare in termeni materiali (in special financiari). Consilierea specializata in domenii cum ar fi gestionarea datoriilor este foarte necesara pentru obtinerea unor rezultate bune.
4. Implicarea activa a prietenilor si a familiei in procesul de recuperare este de asemenea importanta, in special in domeniile in care e nevoie de timp si de management financiar.
Toate persoanele dependente au o poveste similara: un comportament care la început parea banal s-a transformat intr-o obsesie si mai tarziu intr-o dependenta, cu consecințe devastatoare si care nu a mai putut fi oprita. Comportamentul individual, specific fiecarei povești, este foarte important si trebuie analizat cu grija pentru ca tratamentul sa reuseasca.
un text de Christopher Burn
traducere de Olivia Ianculescu
Christopher Burn este terapeut specializat in tratarea dependentelor comportamentale la clinica pentru tratamentul dependentelor CastleCraig din Scotia, unde conduce programul de tratament pentru dependenta de jocuri de noroc.