Psihoterapie online in Brasov

 

Psihoterapia online este cunoscuta si sub numele de e-terapie, consiliere electronica, teleterapie sau consiliere cibernetica. Este o dezvoltare relativ noua in domeniul sanatatii mintale, in care un terapeut sau un consilier ofera consultanta si asistenta psihologica pe internet.

 

Pe vremea cand eram studenta nu exista inca ideea de psihoterapie online. Ceea ce am invatat eu atunci este ca psihoterapia este despre contact si pentru contact este nevoie sa ne vedem fata in fata la cabinet. Astazi putem face contact cu alti oameni si prin tehnologie.

Psihoterapia fata in fata, la cabinetul psihologului este cea mai plina de beneficii. Insa si psihoterapia online are beneficiile sale. Cu cat se dezvolta tehnologia cu atat mai multi oameni apeleaza la tehnologie pentru a primi suport emotional si psihologic.

Psihoterapia online nu poate inlocui psihoterapia clasica, fata in fata, dar poate fi utila in anumite circumstante.

 

In Brasov

 

Daca ai venit intr-o vacanta scurta in Brasov si te gandesti sa vorbesti cu un psiholog in Brasov despre dificultatile prin care treci, (depresie, dificultati de adaptare in noua tara, divort, atacuri de panica, etc.) si apoi iti doresti sa continui intalnirile cu acesta online. Ai nevoie sa gasesti un psiholog care lucreaza si online.

 

Daca doresti sa faci o programare pentru o sedinta online, trimite un mesaj completand formularul de aici.

 

Psihoterapia online

 

Se poate realiza prin:

 

  • Videoterapie (Skype, Zoom, WhatsApp )
  • Platforme special create de consiliere psihologica ( Atlas, https://www.paxonline.ro/, etc.)
  • Terapie prin text (Email, Telefon, WhatsApp, etc.)
  • Terapie prin telefon

 

Terapia online poate aparea in timp real, cum ar fi conversatiile telefonice si camerele de chat online sau intr-un format intarziat, cum ar fi prin mesajele de e-mail.

Pentru psihoterapia online ai nevoie de conexiune la internet, casti, laptop sau telefon.

Citeste si articolul: “Cum te poate ajuta un psiholog?”

 

Este psihoterapiea online eficienta?

 

Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, unul din patru adulti din Statele Unite are nevoie de consiliere pentru sanatatea mintala, dar numai 13% din acesti oameni primesc tratament. Motivele pot fi: banii, stigmatizarea, sprijinul, transportul sau doar lipsa de motivare. Cu toate acestea, studiile arata ca persoanele care au nevoie de tratament au mai multe sanse de a obtine ajutor atunci cand terapia online este disponibila pentru acestia.

Daca persoana insa nu este disponibila sa ceara ajutor specializat nici un fel de psihoterapie nu va functiona pentru ea.

 

Citeste si articolul:“Cum gasesti un cabinet individual de psihologie/cabinet psihologic?”

 

Avantaje si dezavantaje ale psihoterapiei online

 

Avantaje

 

  • Terapia online, indiferent daca este vorba de chat-uri video, de mesaje text, de mesaje instantanee sau de e-mail, va poate economisi mult timp.
  • Persoanele care nu pot merge din diverse motive (persoana nu locuieste in aceeasi localitate cu psihologul, persoana calatoreste mult, ii este mai usor sa vorbeasca despre dificultatile prin care trece decat daca ar merge la cabinet, trafic aglomerat, etc.) la cabinetul de psihologie pot primi suport.
  • Persoana care doreste sa intre intr-un proces de terapie online are o varietate mare de psihologi din toata lumea din care sa il aleaga.
  • Videoterapia este similara ca si continut cu psihoterapia la cabinet.

 

Dezavantaje

 

  • Psihoterapia online nu poate inlocui complet terapia fata in fata.
  • Nu se poate folosi psihoterapia online pentru tulburari grave.
  • La sedintele fata in fata psihologul/psihoterapeutul poate observa mult mai usor limbajul non verbal al clientului si poate reactiona imediat la acestea. De asemenea, poate reactiona imediat la schimbarile emotionale ale clientului.
  • Uneori pot aparea dificultati de conectare: caderea internetului, pana de curent, se restarteaza laptopul, etc.

 

De ce oamenii prefera terapia online

 

  • Poate fi convenabila. Nu este nevoie sa calatoresti mult pentru a te intalni cu psihologul tau. Formezi un numar sau te conectezi la un site, iar sesiunea se poate intampla de oriunde te simti confortabil.
  • Comunicarea online este foarte confortabila pentru multi oameni, in special adultii mai tineri sau cei care folosesc adesea tehnologia.
  • Poate oferi acces la cei care nu pot ajunge la un cabinet de psihologie. In unele comunitati rurale, cel mai apropiat cabinet de psihologie poate fi la o ora sau doua de mers cu masina. Unele persoane cu boli cronice sau cu dizabilitati pot sa nu poata conduce vehicule sau sa-si poata lasa usor locuinta. In aceste situatii, terapia online sau la telefon poate fi singura lor optiune de ajutor.
  • Nu trebuie sa anuleze sedinta in caz ca sunt bolnavi.

 

Citeste si articolul: Caut psiholog in Brasov

 

La ce sa fii atent atunci cand apelezi la o psihoterapie online

 

In ciuda beneficiilor potentiale terapia online poate sa nu fie cea mai buna optiune pentru oricine sau pentru orice situatie care are nevoie de suport profesional.

 

Cateva intrebari la care sa reflectezi inainte de a incepe o terapie online:

 

  • Este acest tip de terapie potrivit pentru mine?
  • Este licentiat terapeutul?
  • Este sigur site-ul sau aplicatia? Vor fi informatiile confidentiale?
  • Cum voi plati pentru serviciu?

 

Diferente intre videoterapie si textterapie

 

Cand oamenii aud despre terapie prin Internet, ei se gandesc mai intai la discuții video care faciliteaza același tratament pe care l-ar primi intr-un cabinet de psihologie. Cu toate acestea, terapia online include si psihoterapia bazata pe text: clientii si terapeutii fac schimb de mesaje text prin telefon, o platforma de terapie online sau o aplicaaie. Nu există sedinte.

Multi oameni aleg terapia bazată pe text deoarece elimina si mai multe bariere care, adesea, impiedica potentialii clienti sa se angajeze in terapie:

  • Clientii care aleg videoterapia trebuie sa gaseasca un loc unde sa nu poata fi auziti de nimeni. Uneori acest lucru poate fi dificil mai ales daca acestia calatoresc.
  • Unele persoane se exprima mai usor prin scris decat prin vorbit.
  • Terapia prin scris seamana cu a tine un jurnal.

 

Citeste si articolul: Intrebari frecvente

 

PS. Daca ti-a placut articolul si ti-a fost util te rog sa il impartasesti cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂