Un psiholog este o persoana care a absolvit facultatea de psihologie.
Conform ghidului ocupatiilor un psiholog este
“… un specialist în psihologie, adica stiinta care se ocupa cu activitatile psihice si cu fenomenele mentale ale oamenilor (cum sunt abilitati, deprinderi, atitudini) si cu structura si dezvoltarea de personalitate (cum sunt temperamentul, emotiile, motivatiile, caracterul) în raport cu mediul în care activeaza persoana respectiva.Un psiholog poate lucra în industrie, comert, educatie, în domeniul medical, în sfera social-psihologica si în calitate de consilier pentru locul de munca, în centre de plasare forta de munca, în sistemul juridic, în arte, în cercetare etc.”
Psihologul poate sa se specializeze si sa lucreze in mai multe arii ale psihologiei:
- Psihologie clinica si psihoterapie
- Psihologia muncii, transporturilor si serviciilor
- Psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala
- Psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala
Ce este un psiholog
- Este absolvent al facultatii de psihologie
Ce nu este un psiholog
- Nu este clarvazator
- Nu este medic
- Nu este psihiatru
Ce face un psiholog
In functie de competentele pe care le are psihologul el poate sa faca:
- Evaluare clinica
- Consiliere psihologica
- Psihoterapie
- Consiliere scolara
- Evaluare vocationala
- Evaluare in domeniul psihologiei muncii, transporturilor si serviciilor (evaluarea psihologica a angajatilor, evaluarea psihologica pentru cei care doresc sa isi ia carnetul de conducere)
- Evaluare in domeniul psihologiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala
- Teste poligraf
- Cercetare
Citeste si articolul: Cum te poate ajuta un psiholog?
Ce nu face un psiholog
- Nu pune diagnostic clinic si nu prescrie medicamente
- Nu are o bagheta magica prin care sa te faca sa nu mai simti nimic, sa nu mai ai dificultati sau sa devii dintr-o data fericit
- Nu ghiceste gandurile si nevoile oamenilor
Citeste si articolul: Cum alegi un cabinet individual de psihologie/cabinet psihologic
Ce este psihologia?
Psihologia este știința exacta a minții si comportamentului uman.Este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective( gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția altora și personalitatea).
Idei nerealiste despre viata, oameni si mersul la psiholog
- Viata ar trebui sa fie satisfacatoare tot timpul, trebuie sa fim fericiti tot timpul, altfel suntem nefericiti.
- Trebuie sa fim tot timpul energici, in cea mai buna forma, sa fim pe faza tot timpul, sa fim perfecti tot timpul, sa aratam bine tot timpul, sa fim iubitori mereu, etc. Nu exista perfectiune si nimeni nu este perfect. Toti avem momente in care ne simtim bine si inspirati si momente cand ne simtim obositi, tristi,dezamagiti. Si este firesc sa fie asa.
- Ceilalti oameni cu care interactionam, prietenii, familia, trebuie sa fie intr-un anume fel. Trebuie sa fie perfecti, sa stie ce nevoi avem si sa actioneze in directia nevoilor noastre fara ca noi sa cerem, sa ne inteleaga, sa nu ne raneasca, sa nu faca nimic ca noua sa ne displaca. Nimeni nu este perfect si nimeni nu poate ghici nevoile noastre. Tine de noi sa ne asumam responsabilitatea pentru ele.
- Psihologul sa faca ceva ca noi sa ne simtim bine inca de la prima sedinta. Sa ne faca ceva pur si simplu si noi sa plecam acasa relaxati fara nici o durere. Aceasta este o credinta nerealista. Psihologul este om si el si nu are capacitati supranaturale. Psihoterapia este un proces care dureaza.
Citeste si articolul: Intrebari frecvente
PS. Daca ti-a placut articolul si ti-a fost de folos te rog sa il impartasesti cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂