Cum sa relationezi cu partenerul cu comportament pasiv-agresiv

 

 

pasiv-agresiv

pixabay.com

In acest articol voi prezenta un scurt rezumat al cartii: “Passive Aggressive Men – How to deal with the Passive Aggressive Men in your life”, scrisa de Kesley Huntington:

 

Citeste si articolul Despre frica de intimitate in relatii – intre teama de a nu fi respins si teama de a nu fi devorat in care scriu despre ce spune Kesley Huntington despre frica de intimitate in relatii.

 

Daca esti intr-o relatie cu un partener pasiv- agresiv, spune Kesley Huntington, inseamna, ca este posibil ca te confrunti cu cu una dintre cele mai complexe provocari emotionale din viata ta.

Comportamentul pasiv-agresiv este mai dificil de identificat decat comportamentul agresiv din cauza modului de exprimare a emotiilor negative intr-un mod indirect decat direct.  Persoanele pasiv-agresive pot actiona agresiv in propriul lor interes, dar isi ascund sentimentele si intentiile atunci cand sunt intrebate direct.

Cineva care are acest comportament poate deveni usor cauza frustrarii multor oameni care se afla in jurul sau.

 

O persoana pasiv-agresiva intr-o relatie nu isi va asuma responsabilitatea in timp ce face tot posibilul sa para o persoana iubitoare si grijulie. Partea neplacuta este ca te poate convinge ca este o persoana asumata si dedicata si ca cu adevarat se implica in relatie in timp ce, in realitate, nu este capabila sa se conecteze emotional cu tine.

Persoana pasiv-agresiva va incerca sa evite problemele. El va continua sa ignore problemele.

 

Comportamentul pasiv-agresiv este natural si aproape toti oamenii experimenteaza un astfel de comportament la un moment dat in viata. Comportamentul pasiv-agresiv devine  o problema atunci cand o persoana are astfel de comportament constant, zi de zi.

 

Comportamente vizibile la persoanele cu comportament pasiv-agresiv:

 

 • Uita ceea ce promit si ceea ce agreeaza cu cineva la un moment dat si refuza sa isi reaminteasca daca sunt intrebati.
 • Aparent suntde acord cu ceva, de exemplu un mod eficient de a face un anume lucru sugerat de un sef, dar ei ora face acel lucru in modul lor personal, provocand iritare
 • Sunt vizibil iritati sau frustrati dupa o discutie sau o confruntare, de exemplu, in cadrul unei sedinte, dar neaga ca ar avea orice fel de probleme daca sunt intrebat in legatura cu frustrarea sa.
 • Ii critica pe oameni in absenta lor, dar le zambesc si le spun ca le apreciaza abilitatile atunci cand acestia sunt prezenti.

 

Comportamentul pasiv-agresiv este posibil doar atunci cand sunt doua persoane implicate.

Daca interactionezi cu o persoana cu comportament pasiv-agresiv te vei simti iritat.

 

Recomandari:

 

 • Este o idee buna sa raspunzi comportamentului pasiv-agresiv prin umor. Raspunzand in felul acesta, aratand o atitudine jucausa ii arati ca nu te-a afectat comportamentul lui si in acest fel ii descurajezi astfel de comportamente in viitor. Pe de alta parte daca ii arati iritare si frustrare, cand acesta te vede in pozitia de victima, asta il incurajeaza sa continue.
 • Formalizeaza comunicarea. Una dintre caracteristicile persoanei care are comportament pasiv-agresiv este ca neaga ca ar fi promis ceva in trecut. Cel mai bun mod de a comunica cu acesta este prin a scrie pe hartie ce anume iti doresti sa cumpere, mai degraba decat sa ii spui verbal. Apoi, poate fi de ajutor sa il suni inainte de a termina cumparaturile si sa ii ceri sa aduca inapoi hartia, descurajand in felul acesta negarea.
 • Incurajeaza adevarul si confrunta-l deschis. O persoana care are comportament pasiv-agresiv va evita sa intre in conversatii semnificative si confruntari pentru ca el crede ca persoana cu care sta de vorba nu va putea sa ii inteleaga punctul de vedere. Cel mai rau lucru pe care ai putea sa il faci este sa ii critici comportamentul pasiv-agresiv. Asta il va face sa isi foloseasca pasivitatea exprimandu-si negativitatea catre tine. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa ii dai sansa sa isi exprime gandurile si sa ceara ce are nevoie. Chiar daca nu esti e acord cu unele puncte de vedere ale lui este important sa ii arati ca ai ascultat intr-un mod pozitiv tot ce are de spus. Daca ceea ce spune are merit autentic atunci este nevoie sa ii arati ca are dreptate si sa te conformezi. Pe de alta parte daca unele idei ti se par nerezonabile atunci este nevoie sa iti argumentezi punctul tau de vedere intr-un mod logic. Persoanele cu comportament pasiv-agresiv vor incerca sa te atace intr-un mod indirect pentru a te rani chiar inainte de a sti ce anume te-a lovit. Permitand unei persoane cu comportament pasiv-agresiv sa se exprime deschis, ajutandu-l sa simta ca ceea ce spune nu este perceput negativ il va incuraja sa se exprime deschis cu tine.  Este bine sa il confrunti deschis si politicos odaca ce ai identificat ca comunica intr-un mod pasiv-agresiv.   Intr-un mod calm si prietenos incurajeaza-l sa isi exprime motivul comportamentului sau.
 • Seteaza-ti limitele si defineste consecintele. Un comportament non agresiv este de obicei prima reactie in interactiunea cu o persoana care are un comportament pasiv-agresiv. Comportamentul non agresiv nu este cea mai buna modalitate de a gestiona aceste situatii. Persoanele pasiv-agresive au tendinta de a pune rezistenta atunci cand sunt confruntate in legatura cu comportamentul lor si cu negarea. Cand nimic nu pare sa functioneze trebuie sa iti exprimi limitele si sa le explici clar ce vei face tu daca ei nu le vor respecta. Trebuie sa le oferi una sau mai multe consecinte daca persoanele pasiv-agresive nu isi respecta angajamentele si au tendinta sa le uite tot timpul.
 • Ai grija de tine.
 • Nu incerca sa ii schimbi.
 • Lasa-i sa aiba timpul lor liber.
 • La fel ca multi altii, se confrunta cu o stima de sine scazuta sau frica de esec. Ofera-le apreciere pentru ceea ce fac si arata-Ie intotdeauna ca ai incredere in ei.

 

 

Daca partenerul tau are un comportament pasiv-agresiv nu inseamna ca este ceva in neregula cu relatia voastra.

 

Citeste si articolul:”De ce imi este greu sa am relatii de calitate de lunga durata”

 

Urmareste in filmuletul de mai jos pe Ellyn Bader si Peter Pearson, terapeuti de cuplu, cum exemplifica situatii conflictuale in relatia de cuplu si solutii pentru ele:

 

 

 

 

Bibliografie:

 

Kesley Huntington, “Passive Aggressive Men – How to deal with the Passive Aggressive Men in your life”