Pentru a comunica este nevoie de cel putin doua persoane.
Pentru a intelege mai bine ce se intampla intre cele doua persoane care comunica putem folosi modelul AT (Analiza Tranzactionala).
Intre doi oameni care comunica se produce un schimb (un stimul si un raspuns). Din perspectiva modelului AT stimulul si raspunsul sunt doua tranzactii.
De exemplu:
Stimulul Mariei catre Ion: Salut!
Raspunsul lui Ion: Salut
Acest schimb de saluturi reprezinta (din perspectiva Analizei Tranzactionale) doua tranzactii simple.
Te invit sa urmaresti exemplificarea unui aspect al procesului de comunicare din perspectiva AT si recomandari pentru o mai buna comunicare in fimluletul de mai jos:
Reguli ale comunicarii (Eric Berne)
Una dintre regulile comunicarii este ca rezultatul comportamental al unor anumite tranzactii (numite in Analiza Tranzactionala tranzactii ulterioare) este determinat la nivel psihologic si nu la nivel social. Altfel spus, noi nu reactionam la ceea ce ne spun ceilalti, la cuvintele spuse de ei ci la interpretarile pe care noi le dam mesajului transmis de ei.
„Billy boy” este un scheci cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel despre cum cei doi protagonisti interpreteaza intr-un mod personal mesajul celuilalt. Abia la final se clarifica ce spune unul si ce intelege celalalt. In aceasta confuzie consta aspectul amuzant.
Deseori noi ne aflam in situatii similare cu cei din jurul nostru si de cele mai multe ori nu este amuzant, ci chiar dureros. Daca am reusi sa luam un pic de distanta fata de interpretarile personale poate am putea sa ne amuzam si de situatiile prin care trecem.
Te invit sa reflectezi intr-un mod amuzant asupra acestui proces vizionand scheci-ul.
Vizionare placuta! 🙂
Bibliografie:
AT astazi. O noua introducere in Analiza Tranzactionala, Ian Stewart, Vann Joines
Einstein si arta de a naviga: O explorare a leadershipului modern, Anne de Graaf& Klaas Kunst
psiholog Brasov