Recomandare film: „Coco”(2017) – Despre loialitati si Constelatii Familiale

 

 

Despre loialitati si Constelatii Familiale

cinemagia.ro

cinemagia.ro

 

 

Mi-a fost recomandat de curand un film animat fascinant: Coco (2017).

Filmul prezinta povestea lui Miguel si a familiei lui.

Povestea porneste de la ideea ca din cauza ca ceva de neacceptat s-a intamplat in familia personajului principal Miguel, toti membrii familiei urasc muzica. Nimeni din familia lui nu  are voie sa cante. Muzica este ca un blestem pentru ei.

 

“Uneori, cred ca sunt blestemat”spune Miguel chiar la inceputul filmului. “Pentru ceva ce s-a intamplat inainte chiar de a ma naste”

 

Micul Miguel isi doreste sa cante, sa devina muzician, insa familia ii interzice acest lucru. El cauta sa cante pe ascuns si intr-o zi cand crede ca a descoperit ca un muzician vestit ar fi fost stra-stra- bunicul lui, decide sa isi asume in fata familiei sale ca vrea sa devina muzician. Ii este respinsa initiativa de a deveni muzician de catre intreaga familie. Bunica lui ii sparge chitara si atunci el fuge de acasa, in piata Mariachi Plaza, unde vrea sa participe la un concurs de talente. Dar, cum nu mai are chitara, cauta sa imprumute una. Si in tot acest demers de a gasi o chitara el este transpus in lumea mortilor. Si acolo incepe calatoria lui de a primi binecuvantarea stramosilor pentru a deveni muzician.

Povestea se desfasora in jurul zilei de sarbatorire a mortilor, zi in care sufletele mortilor se intalnesc cu cei vii. In familia sa aceasta zi este una foarte importanta. Exista un altar al familiei unde sunt puse poze cu toti membrii familiei si sunt aduse ofrande pentru cei morti.

 

 

Povestea pare sa fie construita ca o Cosntelatie Familiala:

  1. Miguel isi exprima dorinta de a deveni muzician in conditiile in care familia lui ii interzice sa cante.
  2. Dupa expunearea situatiei lui familiale si a dorintei sale el intra in contact cu sufletele stramosilor sai si a incurcaturilor lor.
  3. Afla adevarul din spatele acestei respingeri a familiei lui si participa la vindecarea ranii familiale.

 

Legile iubirii in Constelatii Familiale

Una dintre legile iubirii in Constelatii Familiale este: “Toti oamenii au drept egal sa apartina unui sistem familial”

 

Cand cineva este exclus din sistemul sau familial atunci apare suferinta . Unul dintre membrii familiei v-a incerca sa il reintegreze pe cel exclus dezvoltand o suferinta similara cu a celui exclus.

 

Citeste si articolul: “Constelatii familiale”

 

In acest film Hector, sotul Imeldei a fost muzician. Ei doi au avut o fetita pe nume Coco. Hector si-a dorit sa plece in lume si sa cante. Intr-o zi si-a facut bagajele si a plecat lasand-o pe Imelda cu fetita acasa. Imelda pentru a face fata durerii abandonului si-a propus ca ea si fetita sa il uite pe Hector si sa il excluda de pe altarul familiei, . A renuntat la muzica si s-a apucat de facut pantofi. Si toata familia ei a invatat de la ea sa faca pantofi pentru a isi duce traiul zilnic.

Coco a crescut si la randul ei s-a maritat, a avut o fiica, Elena. Elena este bunica lui Miguel, personajul principal din poveste.

Ura Imeldei pentru Hector s-a transferat pe muzica si ea a interzis familiei sa mai cante si sa se bucure de muzica. Coco la randul ei a condus casa dupa aceleasi reguli ca si mama ei, adica fara muzica, iar Elena, fiica lui Coco a facut la fel. Ura s-a transmis peste generatii pana la Miguel. Lui Miguel ii placea muzica si vroia sa devina muzician. Insa i-a fost interzis si lui sa cante. Muzica era ca un blestem pentru aceasta familie. Ea a fost cea care l-a determinat pe Hector sa plece de acasa si sa isi abandoneze familia.

In prima faza Miguel s-a luptat cu familia lui pentru a fi si a se manifesta asa cum era el, si anume muzician. Era dispus sa renunte la famila lui din cauza asta. Riscul era ca istoria sa se repete si Miguel sa plece si el de acasa daca nu era acceptat cu muzica cu tot.

Pana aici povestea se pregateste pentru o “constelatie familiala”. Alergand spre piata Mariachi Plaza, cu scopul de a isi urma inima si de a canta, el ajunge in contact cu sufletele persoanelor moarte ale familiei lui. Ajunge pe taramul mortilor. Exact ca intr-o constelatie familiala, personajele de pe taramul mortilor se manifesta. Ele exista in sufletul copilului. Acolo el are ocazia sa intre in contact cu sufletul stra-stra-– bunicului sau si sa afle adevarul despre ceea ce s-a intamplat cu multi ani in urma si sa se elibereze de acel trecut si sa isi elibereze familia de acea durere pe care a simtit-o Imelda cand Hector a plecat de acasa. Miguel are rolul de a il reintegra pe Hector in sufletul si pe altarul familiei.

Cand toti membrii familiei noastre isi gasesc un loc in inima noastra atunci ne simtim completi si liberi sa crestem.

 

Este un film de desene animate fascinant si plin de emotii. Personajele sunt foarte bine realizate, sunt foarte expresive, aproape ca pot simti iubirea personajelor fata de membrii familiei lor.

 

Poti vizualiza mai jos Coco Official US Teaser Trailer:

 

 

Cuvant cheie: constelatii familiale