Teoria atașamentului descrie nevoia oamenilor de avea legături emoționale puternice față de alti oameni. John Bowlby (medic pediatru, psihiatru, psihanalist) și Mary Ainsworth (psiholog) au pus bazele acestei teorii.
John Bowlby a inteles ca sistemul de atasament este o componenta a programarii genetice umane, ca si hranirea si reproducerea. Natura primara a atasamentului are radacini in nevoia copilului de a supravietui atat fizic cat si emotional. Raspunsurile innascute la pericol si nesiguranta sunt evidentiate in trei tipuri de comportamente:
- ” Cautarea, monitorizarea, si incercarea de a mentine proximitatea fata de o figura de atasament protectoare
- Folosirea figurii de atasament ca „baza de siguranta”
- Refugierea la o figura de atasament ca la un „sanctuar sigur” in situatii de pericol sau momente de alarma”
Mary Ainsworth a innregistrat 26 de femei insarcinate pentru a face un studiu despre dezvoltarea timpurie. In urma observatiilor Mary Ainsworth a stabilit trei tipare de atasament:
- atasamentul securizant: bebelusii au contat in mod egal cu impulsurile lor de explorare cand se simt in siguranta si de consolare prin contact atunci cand nu se simt in siguranta
- atasamentul evitant: copiii par a fi blazati, intr-o continua explorare fara a fi aparent influentati de mediul strain, insecurizant, de lipsa mamei sau de revenirea ei. Copiii par a fi resemnati in a mai astepta grija si confort din partea mamei.
- atasamentul ambivalent: Ainsworth a identificat doua tipuri de copii ambivalenti: cei care erai pasivi si cei care erau furiosi. Ambele categorii erau foarte preocupate de prezenta mamei si din cauza asta nu erau disponibili pentru explorare.
Dupa 20 de ani de la aceste descoperiri Mary Main a descoperit un alt tipar de atasament: atasamentul dezorganizat/ dezorientat. Atasamentul dezorganizat apare atunci cand figura de atasament este traita simultan atat ca „sanctuar sigur”cat si ca sursa de pericol. Atasamentul dezorganizat reflecta un colaps de strategie a unui copil care traieste „frica fara nici o solutie”.
Bibliografie:
Atasamentul in psihoterapie – David, J. Wallin
http://ro.wikipedia.org
Poza: http://www.sheknows.com
psiholog Brasov