Discursul regelui este un film despre regale George al VI, Bertie pe numele sau mic, care evidentiaza dificultatile de vorbire ale acestuia si felul in care si-a ameliorat acest defect lucrand cu un logoped, Lionel Logue.
Dificultatile de vorbire par a avea cauze psihologice si din cauza acestora nu era considerat un bun urmas la tron. Cu toate acestea, George al VI-lea va fi incoronat ca rege la 1 an dup ace fratele sau mai mare renunta la tron. Cu ajutorul lui Lionel, George reuseste sa isi amelioreze aceste dificultati de vorbire.
Ceea ce mi s-a parut interesant a fost modalitatea in care Lione Logue abordeaza aceste dificultati de vorbire.
Cere de la inceput o relatie egala si incredere. Cere sa ii spuna pe numele mic viitorului rege si el sa fie apelat pe numele mic. Chiar acesta explica la un moment dat ca, desi nu are pregatire formala in acest domeniu, are experienta in lucrul cu personae care s-au intors din razboi si din cauza fricii acestia nu mai puteau vorbi. Ceea ce a incercat el a fost sa ofere acestora sentimentul ca cineva ii asculta si le pasa de ei si sa le redea increderea in propriile voci.
Felul in care in infrunta Lionel pe Bertie inainte de incoronarea acestuia ii ofera acestuia oportunitatea de a-si asuma ca “are o voce” si ca merita a fi ascultata.
Desi in 1936 Lionel nu are formare si training in logopedie, mizeaza pe autenticitate, pe identificarea cauzelor care au dus la dificultatile in vorbire si pe confruntare.
Regele George al VI-lea l-a numit pe Lionel Longue Comandant al Ordinului Victorian Regal in 1944. Aceasta inalta distinctie din partea unui Rege recunoscator l-a facut pe Lionel parte din singurul ordin cavaleresc care rasplateste expres serviciile personale aduse Monarhului. Lionel a fost alaturi de Rege la toate discursurile din timpul razboilului. Prin transmisiunile sale, George al VI-lea a devenit un symbol al rezistentei nationale.
Lionel si Bertie au ramas prieteni tot restul vietii lor.