Recomandare film – Plansul Lui Nietzsche

 

www.cinemagia.ro

www.cinemagia.ro

Un film interesant pe care l-am vazut de curand este Plansul Lui Nietzsche Este un film realizat in 2007 dupa cartea lui Irvin Yalom, „Plansul lui Nietzsche”.

Este  o poveste situatata in anul 1882  in care Lou Salome cere ajutorul dr. Jose Breuer pentru tratarea simptomelor psihice ale lui Nietzsche.

Lou Salome citise o lucrare a doctorului Breuer despre metoda de tratament prin conversatie si dorea ca acesta sa foloseasca aceasta metoda pentru a-l trata pe Nietzsche de deznadejde si de durerile de cap foarte puternice.

Dorinta ei era ca Nietzsche sa nu stie ca e tratat pentru starea lui psihica, ci pentru starea lui fizica. Dr Breuer accepta sa il trateze, considerand ca are nevoie de aceasta provocare.

Dupa cateva intalniri cu Nietzsche ii propune acestuia sa se trateze reciproc, el sa il trateze de bolile fizice si Nietzsche sa il trateze pentru problemele lui psihice. Si asa porneste o calatorie in care fiecare are cand rolul de terapeut cand pe cel de client.

Mi se pare interesanta ideea cum ca ajutorul primit din partea celorlalti poate fi interpretat ca o renuntatre la propria putere si din aceasta cauza nu poate fi primit. Singura modalitate de a il ajuta pe Nietzsche este aceea de a-l lasa pe el sa aiba rolul celui puternic, al celui care ajuta. Acest rol il ajuta sa se destainuie ulterior si sa poata sa planga, sa se elibereze.

 

Daca doresti sa citesti cartea „Plansul lui Nietzsche” o poti cumpara de aici.