Cum sa te iubesti pe tine insati/insuti

 

 

iubire

Poate ai auzit de multe ori ca trebuie sa te iubesti pe tine, dar sa nu stii cum sa faci asta. Pentru tine iubirea de sine ramane ceva abstract.

Un prim pas concret pe care il poti face este sa iti observi gandurile critice. Identifica gandul critic si verifica realitatea din prezent. Transforma mesajul intr-un mesaj realist si plin de iubire.

 

Citeste si articolul: Fericirea

 

In tabelul de mai jos am aduc cateva exemple dupa care te poti ghida.

 

Mesaj autocriticMesaj bland, cu iubire si compasiune
Sunt urat/a 

Astazi cand ma uit in oglinda imi vad propria durere pe care inca nu o accept, pe care o judec. Judecata mea nu reflecta adevarul despre mine, reflecta durerea mea interioara. Invat sa ma iubesc.

 

Sunt lenes/a 

Astazi am nevoie sa nu fac nimic, am nevoie sa ma relaxez ca sa imi incarc bateriile si este ok asa. Observ ca am tendinta de a ma judeca si accept ca judecata mea nu reflecta adevarul despre mine. Imi dau voie sa ma relaxez si sa imi incarc bateriile ca sa am energie sa ma ocup de activitatile importante pentru mine. Este posibil sa nu imi placa anumite activitati si sa simt ca acestea ma obosesc mai mult decat activitatile placute mie. Imi dau voie sa nu imi placa unele activitati si sa nu le mai fac. Imi dau voie sa fac lucrurile in ritmul meu.

 

Nu sunt capabil/a de nimic 

Am anumite abilitati, unele abilitati sunt mai dezvoltate, altele mai putin dezvoltate, sunt si abilitati pe care nu le-am dezvoltat inca. Imi voi folosi abilitatile pe care le am si voi invata abilitati noi care imi sunt necesare.

 

Daca imi exprim furia sunt o persoana rea 

Furia este o emotie care imi spune ca ceva nu este ok pentru mine. Sa simt furie  ma ajuta sa imi inteleg nevoiele si apoi sa caut solutii ca sa imi satisfac nevoile.

 

 

Daca simt gelozie sunt o persoana rea

 

Gelozia este o combinatie de frica si furie ca as putea pierde pe cineva drag mie sau ceva important pentru mine.
Daca simt emotii „negative” atunci sunt o persoana rea

 

Emotiile nu au valoare morala. Nu sunt bune sau rele. Emotiile sunt niste semnale de alarma care imi semnalizeaza nevoile mele emotionale cu scopul de a le satisface.
Nu sunt in stare de nimic niciodata 

 

Uneori imi este greu sa fac anumite lucruri, alteori imi este mai usor, uneori sunt in stare sa fac unele lucruri si alteori nu ma simt in stare sa fac anumite lucruri.

Cuvantul niciodata este o desconsiderare fata de mine.  Reflectez asupra mea atunci cand folosesc cuvantul niciodata ca sa observ daca chiar reflecta realitatea.

 

 

 

Sunt un las/a daca simt panica, frica

 

 

 

Toti oamenii simt frica. Frica are un rol adaptativ. Frica este o emotie care imi transmite ca nu ma simt in siguranta si voi face ceva ca sa ma protejez. Ma ajuta sa supravietuiesc.

 

Daca plang sunt slab/a 

Plansul este o emotie care apare in mod firesc atunci cand pierd pe cineva drag sau ceva important pentru mine. Plansul ma ajuta sa imi vindec sufletul. Plansul este o descarcare. Capacitatea de a plange este o forma de putere nu o slabiciune.

 

Sunt o proasta/ Sunt un prost 

Este posibil sa fie situatii pe care eu sa nu le inteleg, este posibil sa nu am cunostintele necesare pentru a intelege anumite lucruri, este posibil sa ma simt coplesita emotional si in acele momente sa nu inteleg niste lucruri… insa toate acestea nu inseamna ca imi lipseste capacitatea de a gandi, de a intelege, inseamna ca sunt om si ca nu sunt perfecta. Sunt o persoana inteligenta, am capacitatea de a gandi, de a reflecta. Uneori cand ma simt coplesita emotional imi este greu sa imi accesez gandirea.

 

 

 

Citeste si urmatoarele articole:

 

PS. Daca ti-a placut articolul si ti-a fost util te rog sa il impartasesti cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂